Vanaf morgen 75 miljoen nieuwe haringen!

Geschreven door Redactie

75 miljoen nieuwe haringen glijden er de komende maanden bij liefhebbers naar binnen tijdens het haringseizoen. De traditionele aftrap vindt vandaag plaats in Den Haag, waar het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt aangeboden aan de GGD als eerbetoon aan de vaccinatiemedewerkers.

Nederlanders zijn verzot op haring. Ze eten er gemiddeld vier tot vijf per persoon, en dat zijn alleen nog maar de haringen die tussen nu en eind september worden verkocht als Hollandse Nieuwe. Een veelvoud hiervan wordt verkocht na het seizoen, wanneer de vis geen Hollandse Nieuwe meer mag heten en de naam maatjesharing krijgt. Ook wordt een deel verwerkt tot bijvoorbeeld rolmopsen of zoute haring of gebruikt in salades. En er gaan veel haringen naar Belgie en Duitsland.

Normaal gesproken start het haringseizoen met een veiling van het eerste vaatje, maar vanwege de pandemie is voor het tweede jaar op rij gekozen om de veiling te schrappen en het vaatje aan te bieden aan zorgmedewerkers. Dit jaar is gekozen voor de GGD, vanwege hun centrale rol bij het inenten tegen COVID-19.

Het coronavirus had ook effect op de visvangst, of beter gezegd, op de vissers. Zij halen hun vangst vooral in de wateren rondom Noorwegen en Denemarken, maar bij aankomst moesten ze eerst twee weken in quarantaine. 

Niet elke haring mag trouwens worden verkocht onder de naam Hollandse Nieuwe. Dit mag alleen als hij gevangen is tussen 1 mei en 31 augustus en verkocht wordt voor 1 oktober van hetzelfde jaar. 


Onze Ambassadeurs