Greenpeace wil rechtszaak als oplossing stikstofprobleem uitblijft
De overheid moet veel meer werk maken van het verlagen van de uitstoot van stikstof in Nederland. Desnoods stapt Greenpeace naar de rechter om dat af te dwingen. De natuur gaat in hoog tempo dood en dat tij moet worden gekeerd.
Greenpeace heeft premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een sommatiebrief gestuurd waarin om actie wordt gevraagd. De organisatie vraagt de regering om een 50-procentreductie van de stikstofuitstoot in vier jaar, 70 procent in 2030 en 90 procent in 2035. De plannen die de regering vorig jaar maakte en die in maart door de Eerste Kamer zijn aangenomen, gaan veel minder ver.
Het kabinet streeft naar een halvering van schadelijke stikstof in 2035. Meerdere milieuorganisaties waren daar teleurgesteld over. Het Wereldnatuurfonds zei in maart al dat dat niet goed genoeg is.
Stikstof wordt vooral uitgestoten door de landbouwsector. Zoals bij het uitrijden van mest. Ook verkeer, de bouw en de industrie zijn verantwoordelijk voor een deel van de uitstoot, maar ook huishoudens stoten stikstof uit.
De bodem kan door te veel stikstof verzuren. Daardoor verdwijnen de planten en bomen die niet tegen een zure bodem kunnen. En ook vogels en insecten kunnen er niet goed tegen.