Rutte wil nieuwe bestuurscultuur maar heeft geen echte plannen

Geschreven door Redactie

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte erkent dat hij fouten heeft gemaakt die hebben geleid tot de vertrouwenscrisis in politiek Den Haag. Maar in Nieuwsuur bleek, dat hij maar weinig opzienbarende ideeën heeft voor een nieuwe bestuurscultuur.

Rutte pleitte in Nieuwsuur, waar te gast was, onder meer voor een dunner regeerakkoord waarin niet alles over elk onderwerp is vastgelegd. Maar dat was nu juist een idee van informateur Herman Tjeenk Willink.

Ambtelijke stukken moeten sneller worden vrijgegeven, in de ministerraad moet meer ruimte komen voor discussie en de fractie-overleggen op maandag moeten minder belangrijk worden, zei hij.

Herman Tjeenk Willink zei in zijn eindrapport dat een sterkere positie voor de Tweede Kamer en een andere bestuursstijl ook "een andere invulling van het premierschap" eisen. Maar Rutte wil niks van een andere premier weten. Alles wijst erop, dat er een kabinet Rutte 4 moet komen. Ruttes bewering dat hij met evenveel enthousiasme (desnoods) oppositieleider wordt, is door politieke waarnemers afgedaan als onzin.

Terugblikkend op tien jaar premierschap, zei Rutte vaak te weinig ruimte te hebben gegeven aan debat binnen het kabinet. Hij verkoos snelle besluitvorming en een goede sfeer vaak boven discussie over "grote maatschappelijke onderwerpen".












Onze Ambassadeurs