Netbeheer Nederland pleit voor de hybride warmtepomp

Geschreven door Redactie

De verkoop van hybride warmtepompen moet worden gestimuleerd. Dat zeggen Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur en Milieu. Ze roepen dit omdat het aardgasvrij maken van woningen en wijken niet snel genoeg gaat. De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft zich op het laatste moment namelijk teruggetrokken uit het initiatief.

De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp en kan op koude dagen nog steeds gebruik maken van aardgas. Hierdoor zullen mensen het grootste deel van het jaar aardgasvrij kunnen verwarmen, alleen in koude winters springt de cv-ketel bij. 

Met een hybride warmtepomp kan volgens de organisaties tot 70 procent op aardgas worden bespaard. Daardoor gaat ook de CO2-uitstoot flink omlaag. De partijen bepleiten de aanschaf ervan voor het moment dat een cv-ketel aan vervanging toe is of als iemand gaat verhuizen. Elk jaar worden meer dan 400.000 cv-ketels verkocht. Tot nu toe krijgen bewoners nog vaak het advies om de cv gewoon te vervangen.

Maar nu wil ook de branche zelf dat installateurs een nieuwe ketel gaan combineren met een hybride warmtepomp en gaat daartoe zorgen voor meer scholing. Zo'n pomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp; doorgaans zijn ook geen andere radiatoren nodig.

Bij een hybride warmtepomp ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met alleen aardgas. Want je verdient hem in tien jaar terug, terwijl de levensduur 15 jaar is.









Onze Ambassadeurs