Vouchers energiebesparing bijna op

Geschreven door Redactie

Huizers wisselen waardebonnen massaal in.

Bijna duizend huishoudens hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de voucher om kleine energiebesparende maatregelen zoals ledlampen aan te schaffen. Daarmee is de ‘pot’ van de zogenaamde Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) bijna leeg. De RRE wordt later dit jaar opgevolgd door de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW). Huurders kunnen dan ook van deze subsidie gebruik maken.

Huizer woningeigenaren hebben de RRE gebruikt voor onder meer kierdichting, radiatorfolie of als bijdrage in de aanschaf van een inductiekookplaat. Allemaal kleine dingen die iedere bewoner kan doen om energie te besparen. Gemeenten vonden het daarom ook moeilijk uit te leggen dat alleen woningeigenaren de voucher mochten inwisselen. Het Rijk heeft naar die feedback geluisterd. De nieuwe (RREW) die eraan komt, is ook toegankelijk voor huurders. De RRE en de RREW zijn subsidieregelingen van de Rijksoverheid. Gemeenten konden voor minimaal duizend woningen subsidie aanvragen. Huizen is een van die gemeenten. Aanvankelijk was er alleen een zogenaamde cashback-actie. Woningeigenaren konden zelf artikelen kopen. Daarna dienden ze online de bon in en werd het geld teruggestort. Dat bleek voor veel woningeigenaren toch een hoge drempel.

Huizer inwoners hebben nu de keuze. Gebruik maken van de cashback-regeling of met een voucher online artikelen uitzoeken. Via gemeentepagina De Omrooper en social media is deze voucher verspreid. De webshop bleek een schot in de roos. Binnen zes weken is de subsidiepot nagenoeg leeg. De RRE wordt opgevolgd door de RREW. De gemeente Huizen heeft zich hier ook voor aangemeld, dit keer voor ruim 2000 woningen. Deze subsidie is onlangs toegekend. Dit voorjaar wordt bekend wanneer de regeling ingaat en hoe inwoners van Huizen er gebruik van kunnen maken. Eén ding is vast zeker. Minstens 50 procent van het bedrag is gereserveerd voor mensen in huurwoningen.

Onze Ambassadeurs