Gemeente reikt stemdiploma's uit

Geschreven door Redactie

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede kamer zegt de gemeente Hilversum tegen haar debuutstemmers ‘Speak up for yourself’.

Wanneer je 18/19 jaar bent en je bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week voor het eerst je stem mag uitbrengen, krijg je van de gemeente een stemdiploma uitgereikt.

Burgemeester Pieter Broertjes: “Verkiezingen zijn altijd bijzonder. Maar dit jaar is wat mij betreft extra speciaal vanwege alle coronamaatregelen en het feit dat dat je op drie dagen je stem kunt uitbrengen. Ik merk dat jongeren meer dan ooit politiek betrokken zijn, omdat ze zeker in deze tijd aanvoelen dat het gaat over hún toekomst. Iedere stem telt en vooral in een tijd waarin jongeren het zwaar hebben. Daarom roep ik ze op hun stem te laten gelden. Dat zeg ik niet alleen hier hardop, maar ook in de gesprekken die ik met ze voer."

Studente journalistiek Thysa Smet en studente Politicologie Evelijn Bakkers gaan ook voor het eerst stemmen. “De stempas in de bus voelde als een ticket voor een evenement. Ik vind het oprecht een mijlpaal!”, aldus Thysa. Op 17 maart zijn Thysa en Evelijn om 08:45 uur bij het Comenius College Bisonlaan 1, waar Broertjes een stemdiploma aan de twee studentes uitreikt.

In 2017 reikte de gemeente voor het eerst het stemdiploma uit. Deze wordt zowel bij landelijke als lokale verkiezingen overhandigd. Het stemdiploma is een mooi aandenken. Jongeren die gaan stemmen op het Comenius College krijgen naast hun stemdiploma ook gelijk een bluetoothspeaker mee. Hiervan is een beperkt aantal, dus op is op. Meer informatie: www.hilversum.nl/stemdiploma

In het wetsvoorstel Tijdelijke Wet Verkiezingen COVID-19 is geregeld dat het de verantwoordelijkheid van de kiezer is om de voorgeschreven gezondheidscheck uit te voeren. De gezondheidscheck bestaat uit een aantal vragen over gezondheid die verband houden met het coronavirus. Net als vier jaar geleden zijn er 43 stemlokalen geopend op 17 maart en in tien lokalen kan op 15 en 16 maart vervroegd gestemd worden. Dit is vooral voor Hilversummers met een kwetsbare gezondheid. Op alle stembureaus is een extra stembureaulid aanwezig. Die ziet er op toe dat de coronamaatregelen, zoals afstand houden, handen desinfecteren en het dragen van een mondkapje, worden nageleefd. Ieder stembureau heeft zijn eigen apparatuur om de rode potloden te desinfecteren, maar het is ook toegestaan om zelf een rood potlood mee te nemen.

Onze Ambassadeurs