Burgemeester Pieter Broertjes in uitzending De Publieke Tribune

Geschreven door Redactie

Wanneer straf je, wanneer zorg je?

Op zondag 28 februari om 23:00 uur is burgemeester Pieter Broertjes te zien op NPO 2 in het programma De Publieke Tribune van HUMAN. Burgemeesters zijn in de coronacrisis uitgegroeid tot misschien wel de belangrijkste bestuurders. Ze moeten dicht bij het volk staan, maar óók boven de partijen. Ze zijn de sleutelfiguren van elke stad, van elk dorp en in crisistijd verwachten we veel van ze. Ze moeten zorgzaam zijn voor alle burgers, maar ook hard optreden zodat wij rustig kunnen slapen. In de slotaflevering van dit seizoen van De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met burgervaders en burgermoeders, over de dilemma’s van hun vak.
 

In de uitzending van De Publieke Tribune een open en persoonlijk gesprek met zes burgemeesters:
 
Pieter Broertjes (PvdA) is bijna tien jaar burgemeester van Hilversum en draagt onder andere zorg voor de veiligheid van het kwetsbare Media Park. Als voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant is hij een kritische burgemeester. In De Publieke Tribune vertelt hij hoe hij het lang niet altijd eens is met het kabinetsbeleid: "We zijn het afgelopen jaar vooral handhavers, daar heb ik wel moeite mee.”
 
Jos Wienen (CDA) is burgemeester van Haarlem. Na ernstige bedreigingen woonde hij lange tijd in een safehouse en werd zwaar beveiligd. Op de dag van de avondklokrellen vorige maand nam hij afscheid van zijn vader die overleed aan corona; in De Publieke Tribune vertelt hij hoe hij persoonlijk verdriet én hoogopgelopen emoties in zijn stad moest combineren: “Mensen willen weten of je wel in charge bent.”
 
Liesbeth Spies (CDA) is burgemeester van Alphen aan den Rijn, haar eigen geboortestad. Ze maakt zich zorgen over de tweedeling in de samenleving en wil een balans in taken voor burgemeesters: ”We zijn een duizend-dingen-doekje geworden.” Maar als oud-minister is ze ook onder de indruk van wat het vak haar brengt: “Ik had nooit gedacht dat je in tijden van groot verdriet zo dicht bij mensen gewenst bent.”
 
Henri Lenferink (PvdA) is de langstzittende burgemeester binnen één gemeente: al achttien jaar is hij burgemeester van Leiden. In de Publieke Tribune vertelt hij over de magie van het vak. En waarom hij óók de burgemeester wil zijn van een veroordeelde pedoseksueel, ondanks hevige protesten: “Als je mensen uit de samenleving verstoot is dat veel gevaarlijker.”
 
Erica van Lente (PvdA) is burgemeester van Dalfsen. Als burgemeester van Bedum zag ze van nabij “een crisis in slow motion” door de gevolgen van gaswinning daar. In haar achterbak liggen altijd laarzen, want gesprekken met boeren in haar regio vindt ze essentieel: “We zijn psychiater, rechter, sheriff en opbouwwerker tegelijkertijd.”
 
Paul Depla (PvdA) is burgemeester van Breda en heeft daar veel te maken met drugscriminaliteit en ondermijning. Hij is voor hard optreden en begrenzen: “Maar tegelijkertijd moeten we ons afvragen: hoe verbind je je met de groep die zich steeds minder lijkt te herkennen in hetgeen wij in die stadhuizen met elkaar aan het doen zijn?"
 
Gedragswetenschapper Tom Postmes luistert mee en vat samen wat een burgemeestersrol zo complex maakt.

Onze Ambassadeurs