Taxi's en bussen wachten ondanks avondklok toch op klanten
Muisstille straten, lege snelwegen, maar toch staan er bussen en taxi's op station Hilversum klaar om mensen te vervoeren. Allebei vanuit een andere drijfveer, toch oogt het resultaat hetzelfde: bijna niemand lijkt gebruik te maken van het openbaar vervoer nadat de klok 21.00 uur heeft geslagen.
Buschauffeur Lucas Portengen en taxichauffeur Richard Tabak zijn na het ingaan van de avondklok continu in afwachting van klanten. In de bus is dat een kwestie van de gebruikelijke ronde rijden. "Onze dienstregeling is niet veranderd sinds het ingaan van de avondklok", vertelt Portengen rijdend op lijn 320 tussen Huizen en Amsterdam Amstel. "Zo kunnen mensen met een cruciaal beroep die afhankelijk zijn van openbaar vervoer op hun werk komen."
Een logische verklaring, maar in de praktijk blijkt dat die groep wel erg klein is. "Ik heb avonden gehad dat ik zeker twee uur achter elkaar niemand in de bus had zitten." Tijdens deze rit van Huizen naar Amsterdam gebruikt één passagier een deel van het traject. "Ik ben wel blij dat zij meegaat, dan voelt het iets noodzakelijker dat we rijden."
Op de taxistandplaats naast station Hilversum is de sfeer anders. Vlak voor het ingaan van de avondklok staan er acht taxi's op klanten te wachten. "Ik sta op plek zeven", vertelt Richard Tabak. "De treinen rijden, de bussen rijden, dus wij rijden ook gewoon." De financiële situatie voor chauffeurs als Tabak wordt naar eigen zeggen steeds ingewikkelder. "Sinds de avondklok heb ik bijna elke avond hier voor niks gestaan, het is niet te doen. Ik moet het echt hebben van de overheidssteun."
Naar verwachting wordt zondag 7 februari bekend of de avondklok wordt verlengd of niet.