Ontwerp en bouwer sporthal Bredius in Muiden bekend

Geschreven door Redactie

Het is bekend hoe de nieuwe sporthal die op sportpark Bredius in Muiden gebouwd gaat worden eruit gaat zien. Vorige week is de aanbesteding afgerond. Rots Bouw BV uit Aalten gaat de sporthal bouwen. 


Het toepassen van circulaire bouwmaterialen en het ontwerp waren belangrijke aspecten bij de beoordeling. Het ontwerp dat Rots Bouw BV heeft ingediend scoorde het hoogst op deze twee onderdelen. Rots Bouw heeft het ontwerp laten maken door Lichtstad Architecten uit Eindhoven. Rots Bouw heeft ook al een circulaire sporthal in Wageningen gebouwd. De verwachting is dat de bouw in september dit jaar kan starten. 


De sporthal wordt tweelaags, met onderin de plint ruimte voor kleedruimtes en een kantine en bovenin de sportzaal die opgedeeld kan worden in twee zalen. De beoordelingscommissie was te spreken over het goed toepasbare ontwerp, de verhouding tussen de houten plint met de overstekken en ‘de doos’ die daarboven uitsteekt en de mooie overgang en goede relatie tussen binnen en buiten. In de commissie voor het ontwerp zaten vertegenwoordigers van gemeente Muiden, de stadsraad en SC Muiden. Er komt een lift zodat de sportzalen ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. 


De sporthal wordt zo circulair mogelijk gebouwd, dat was een belangrijke eis bij de aanbesteding. Dat houdt in dat er duurzame materialen worden toegepast, dat materialen weer los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. Zo komen er bijvoorbeeld geen tegels op de vloeren in de kleedkamers, gangen en horeca, maar zal de betonvloer worden afgewerkt met plantaardige olie om vuilaanhechting te voorkomen. 


In de periode tussen februari en juli 2021 wordt het ingediende ontwerp verder uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp. Dit gebeurt in een bouwteam waarin ook een vertegenwoordiger van de toekomstige gebruiker SC Muiden meedenkt. De verwachting is dat de sporthal voor de zomer van 2022 klaar is. Voor het beheer van de sporthal zijn gesprekken opgestart met SC Muiden. 



Onze Ambassadeurs