Identiteitskaart krijgt in 2021 een inlogfunctie voor DigiD

Geschreven door Redactie

Vanaf maandag 4 januari 2021 krijgen nieuwe identiteitskaarten een inlogfunctie voor DigiD. De inlogcode is ingesteld om de privacy van personen extra te beveiligen.

De systemen van burgerzaken worden op 30 en 31 december hiervoor aangepast. Je kunt daarom op 30 december vanaf 16.00 uur en op 31 december geen reisdocument aanvragen.

Deze nieuwe inlogfunctie voor de identiteitskaart moet wel zelf geactiveerd worden. Hiervoor ontvang je binnen 5 werkdagen na het ophalen van de identiteitskaart van DigiD thuis een brief. In deze brief staat hoe je deze nieuwe inlogfunctie kunt activeren. Na het activeren kan worden ingelogd bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Vanaf januari is via de website van DigiD, via www.digid.nl, meer informatie hierover te vinden.

De oude identiteitskaarten zonder inlogcode blijven gewoon geldig. De nieuwe identiteitskaart is 4,50 euro duurder (voor personen onder de 18 jaar 1,54 euro duurder).

Om de burgerzakensystemen aan te passen aan de nieuwe kaart zijn werkzaamheden nodig. Daardoor kunnen er geen identiteitskaarten én geen paspoorten aangevraagd worden op 30 december vanaf 16.00 uur en niet op 31 december.

Inwoners die met urgentie een reisdocument nodig hebben, kunnen via een noodprocedure een document bestellen.

Onze Ambassadeurs