Steun voor viertal culturele instellingen in Hilversum

Geschreven door Redactie

Vier culturele instellingen in Hilversum kunnen steun verwachten vanuit het noodfonds van de provincie Noord-Holland.

Het gaat om Museum Hilversum, bibliotheek Hilversum, Wonderfeel en Globe.

Afgelopen september heeft de gemeente Hilversum een voorstel ingediend bij de provincie om in aanmerking te komen voor extra steun voor de cultuursector. Het noodfonds is bedoeld om culturele instellingen te helpen tijdens de coronacrisis. 


Noodfonds

De coronacrisis heeft veel impact op de samenleving, de economie en de culturele sector. Zicht op echte verbetering is er nog niet. De culturele sector is enorm getroffen door de coronamaatregelen. Veel instellingen zijn afhankelijk van publieksinkomsten. Omdat de provincie Noord-Holland de schade van de coronacrisis wil beperken, heeft ze voor de zomer een noodfonds in het leven geroepen. Om in aanmerking te komen voor het fonds moeten instellingen aantoonbare schade geleden hebben door de landelijke maatregelen die het gevolg zijn van de coronacrisis.


Bewondering culturele instellingen

Wethouder Kuipers (Cultuur): “Ik ben blij met de steun die Hilversum heeft mogen ontvangen uit het noodfonds. Samen met de provincie kunnen wij zo instellingen steunen om deze coronacrisis door te komen. Ook wil ik mijn bewondering uitspreken voor onze Hilversumse culturele instellingen, die er alles aan doen om overeind te blijven en voldoende aanbod bieden op soms een andere manier dan wij gewend zijn. Maar dat is ook waar deze tijd ons in uitdaagt, om dingen anders te doen dan anders. Deze extra bijdrage kan daar bij helpen.”


Cultuur grote waarde voor de samenleving

De taken van de provincie op het gebied van cultuur zijn beperkt, maar de provincie vindt het belangrijk dat culturele instellingen niet verdwijnen omdat ze van grote waarde zijn voor de samenleving. Er is daarom ruim elf miljoen beschikbaar gesteld om de sector een steun in de rug te geven. Deze steun komt niet alleen van de provincie, want de gemeenten dragen zelf ook 35% bij. Het geld wordt verdeeld onder 35 musea, 17 (pop)podia, 7 bibliotheken, 6 festivals en 35 andere culturele instellingen. Een restantbedrag van € 3,5 miljoen blijft beschikbaar voor 2021.

 
bijdrage verdubbeld. 

Onze Ambassadeurs