Flinke daling van CO²-uitstoot door de gemeente Hilversum
De gemeente realiseert haar doelstelling om de eigen bedrijfsvoering vanaf 2022 CO²-neutraal in te richten.
De CO²-uitstoot door de gemeente is sinds 2013 met maar liefst 94% afgenomen.
De resterende uitstoot kan nog verder teruggebracht worden. Dit is afhankelijk van keuzes over de verduurzaming van het raadhuis. Het college legt de gemeenteraad hier drie scenario’s voor.
Deze flinke daling is gerealiseerd door enerzijds energiebesparing en anderzijds opwek en inkoop van groene hernieuwbare energie. Zo zijn de lampen van de lantaarnpalen, lampen in de parkeergarages van Gooiland en Gooische Brink en in de eigen huisvesting vervangen door ledverlichting. Ook zijn er in 2018 165 zonnepanelen geplaatst op het stadskantoor, worden volgend jaar aanvullend 400 zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf geplaatst en wordt de bedrijfshal van de gemeentewerf voorzien van een warmtepomp. Ook is de Villa, gemeentelijke pand aan de Oude Enghweg 21, extra geïsoleerd. Tot slot is het bedrijfswagenpark deels vervangen door elektrische auto’s.
Sinds 1 januari 2020 is naast de eigen opwek ook de inkoop van elektriciteit volledig duurzaam. Deze duurzame energie wordt volledig via GvO’s (Garanties van Oorsprong) van Hollandse wind ingekocht bij de energieleverancier. Hiermee compenseert de gemeente CO²-uitstoot van fossiele bronnen.
De resterende uitstoot – 6% - bestaat uit het gebruik van aardgas voor de eigen huisvesting en de inzet van dieselvoertuigen van de gemeentewerf. In 2021 wordt onderzocht op welke wijze de CO²-uitstoot van de dieselvoertuigen kan worden verlaagd. Voor de verdere verlaging van de CO²-uitstoot van het raadhuis, de villa en het stadskantoor zijn drie scenario’s uitgewerkt die worden voorgelegd aan de gemeenteraad: het inkopen van duurzame elektriciteit, het toepassen van biogas of het toepassen van warmtepompen in combinatie met warmte koudeopslag. Deze scenario’s worden in november met de raadscommissie besproken.