Scholenproject ‘Leve Laren’ in Brinkhuis

Geschreven door Beau de Lange wendels

Met de vondst van het kunstwerk ‘Laren van weleer’ werd het idee geboren om het festival Leve Laren te organiseren in mei.

Helaas ging het festival niet door vanwege de coronamaatregelen, maar het scholenproject kon gelukkig wel doorgaan. Het eerste resultaat is vanaf heden te zien in het Brinkhuis.

Bekende kunstenaars uit Laren hebben de afgelopen periode gastlessen gegeven op de basisscholen in Laren en bij de ISK (internationale schakelklas). Uitgangspunt was het kunstwerk Laren van weleer. In het kunstwerk zijn verschillende culturele waarden van Laren verbeeld. De gemaakte kunstwerken op de scholen zullen tot 22 november 2020 te bezichtigen zijn in het Brinkhuis. Wel volgens de coronamaatregelen, dus in kleine groepen en op anderhalve meter afstand van elkaar. 

Wethouder Van Hunnik: ‘Elke gastkunstenaar heeft vanuit de eigen discipline de kinderen op de scholen iets meegegeven. Dat gebeurde met veel enthousiasme en het resultaat is prachtig! Fijn dat we ondanks de coronamaatregelen toch het project uit konden voeren."

In de eerste weken heeft de vinder van het kunstwerk, Hans van Deuren, op alle basisscholen gastlessen gegeven over het kunstwerk. Vertellingen over het boerenleven, de kunst, het plezier en vermaak, de ambachten en schoonheid in natuur van Laren. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan met verschillende kunstenaars. 

De Historische Kring Laren heeft over het kunstwerk en het schoolproject een werkboekje gemaakt voor de bovenbouwgroepen van de Larense basisscholen. Via dit boekje leren de kinderen spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed van Laren.

Het scholenproject wordt gesteund door de Lakeland Foundation, waardoor de gastlessen mogelijk gemaakt werden. Bij een groot deel van de projecten is gebruik gemaakt van recycle materiaal uit Laren. 


Onze Ambassadeurs