Weghalen van onontplofte explosieven Muidertrekvaart klaar: meer dan 300 stuks gevonden

Geschreven door Beau de Lange wendels

Het zoeken naar onontplofte explosieven op de bodem van de Muidertrekvaart, aan de rand van het voormalige kruitfabriekterrein in Muiden, is achter de rug. De afgelopen weken zijn er meer dan 300 'munitiegerelateerde artikelen' gevonden. 

De afgelopen weken werd bewezen wat al jaren gedacht werd: de Muidertrekvaart lag vol met onontplofte explosieven. Dat is ook niet heel gek: aan het water stond vele jaren een kruitfabriek.De explosieven zijn in het water beland tijdens transport, maar ook tijdens de vele ontploffingen van de fabriek.

Vooral op de plek waar meer dan zeventig jaar geleden de grootste ontploffing was, werden veel explosieven gevonden. De bodem van de Muidertrekvaart is nu schoongemaakt, omdat op steenworp afstand de grote nieuwe woonwijk De Krijgsman wordt gebouwd.

Het gevaar dat er door vissers of zwemmers een explosief boven water zou worden gehaald, werd de gemeente daardoor te groot. Alle opgedoken onontplofte explosieven zijn ondertussen door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt of tot ontploffing gebracht en meegenomen voor verder onderzoek. 


Onze Ambassadeurs