Dit kun je doen tegen overmatig zweten

Geschreven door Redactie

Zweten, dat kan heel vervelend zijn. Zeker als je er erg last van hebt, bijvoorbeeld omdat je zweethanden of -voeten hebt. 

Overmatig zweten kenmerkt zich door overmatige zweetproductie in bepaalde lichaamsgebieden, terwijl daar geen aanwijsbare reden voor is zoals sporten of warm weer. Veelvoorkomende plekken waar de zweetproductie kan toenemen zijn de oksels, voeten en handen.

Vaak gaat overmatig transpireren samen met een onaangename geur. Dat komt door een versnelde groei van bacteriën in vochtige gebieden. Soms ontstaat er huidirritatie omdat klamme lichaamsdelen over elkaar heen schuren.

Zweten heeft als nut om warmte aan het lichaam te onttrekken en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Rond de zweetcellen liggen spiercellen die het water naar buiten knijpen, waardoor het vocht op de huid terechtkomt. Uiteindelijk verdampt het laagje zweet waardoor de huid afkoelt en voorkomt dat het lichaam oververhit raakt.

Zweten is een heel natuurlijke en bovendien belangrijke lichaamsfunctie. Als je niet zweet, raak je de warmte in je lichaam niet kwijt, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan tot allerlei lichamelijke klachten leiden zoals hoofdpijn, misselijkheid en bewustzijnsveranderingen.

Tips tegen zweetvoeten

Zweetvoeten kun je op een aantal manieren voorkomen:

  • Draag bij overmatig zweten aan de voeten het liefst open schoenen.
  • Kies bij dichte schoenen een materiaal dat goed ventileert, dus niet van plastic. Echt leer is een voorbeeld van goed ademend materiaal. Vermijd kaplaarzen en sportschoenen. 
  • Draag niet dagelijks dezelfde schoenen, maar wissel af en laat schoenen goed drogen.
  • Draag wollen of katoenen sokken en verwissel in ieder geval twee keer per dag.
  • Loop verder zo veel mogelijk op blote voeten.
  • Er zijn speciale anti-transpirantmiddelen die zweetvoeten volledig kunnen voorkomen, online te bestellen of verkrijgbaar bij de apotheek.

Onze Ambassadeurs