Vragen over kwaliteit zwemwater

Geschreven door Redactie

De gemeente Huizen krijgt bij mooi weer vaak vragen over de waterkwaliteit van het Gooimeer. “Is het water schoon en kan ik (met mijn kinderen) zwemmen?”.

Omdat het strand aan de Zomerkade/ Gooierhoofd, maar ook bij het Harderwijkerzand officiële zwemlocaties zijn, is het toezicht op en informatievoorziening over de waterkwaliteit een verantwoordelijkheid van de provincie Noord-Holland en van Rijkswaterstaat.

De waterkwaliteit wordt in opdracht van Rijkswaterstaat regelmatig bemonsterd. Omdat de resultaten in een laboratorium worden geanalyseerd duurt het soms even voordat bekend is of het zwemwater verontreinigd is. Pas als de resultaten bekend zijn en aan de gemeente zijn gemeld, kunnen ze passende maatregelen nemen om strandgasten te waarschuwen, bijvoorbeeld door een negatief zwemadvies of in het uiterste geval een zwemverbod voor de zwemlocatie op te leggen. 

De gemeente Huizen controleert daarnaast van 1 mei tot 1 oktober dagelijks de stranden en het water. Dit betreft een visuele inspectie. Bij signalen die duidelijk op een mogelijk verontreiniging van het water informeert de gemeente de betrokken partijen. Ook als de gemeente meldingen binnenkrijgen verspreiden zij de informatie op het strand, maar ook via de website en via Facebook van gemeente Huizen. 

De afgelopen jaren heeft de gemeente Huizen nauwelijks meer hoeven waarschuwen voor blauwalg. Dit betekent niet dat het er niet is. Echter de norm die overschreden moet worden voordat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, wordt niet gehaald. Het zwemmen in buitenwater is niet zonder risico. Daarom adviseert de gemeente altijd om na het zwemmen in buitenwater goed af te spoelen en af te drogen. 

Bij mooie weersomstandigheden hebben wij wel vaker moeten waarschuwen voor zwemmersjeuk. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van platwormen. Vaak zitten deze larven op andere dieren, zoals watervogels of waterslakken. 

Zwemmersjeuk is niet gevaarlijk. De jeuk veroorzaakt een heftige huiduitslag, die eruit ziet als branderige pukkeltjes en blaasjes. De jeuk en uitslag kunnen na 12 uur alweer verdwijnen. Het is niet besmettelijk. Het is voor kinderen wel vervelend. Hoe voorkom je zwemmersjeuk?

  • Ga niet zwemmen in water waarvan bekend is dat mensen er zwemmersjeuk hebben gekregen. 
  • Spoel u na het zwemmen in zoet natuurwater goed af onder de douche en droog u goed af.

Onze Ambassadeurs