Onderhoud openbare ruimte gemeente Blaricum

Geschreven door Redactie

De gemeente Blaricum streeft naar een goed onderhoud van de openbare ruimte. Sinds 1 januari 2020 gebeurt het onderhoud op een nieuwe manier. Dit heeft gevolgen voor het straatbeeld.

Wellicht heeft u het al gemerkt: de bloeiende bermen in Blaricum worden minder intensief gemaaid. Hiermee krijgen wilde bloemen de kans om te groeien. Zo vergroten we de biodiversiteit, waardoor het aangenaam leven is voor vlinders, vogels en insecten. We maaien dus niet meer op vaste momenten, maar 2 keer per jaar. De eerste meter tot 1,5 meter langs de wegen wordt wel intensief gemaaid voor de verkeersveiligheid. De eerste maaironde staat gepland voor eind juni/begin juli.

Wethouder Liesbeth Boersen:

We streven ernaar om de openbare ruimte in Blaricum natuur- en diervriendelijker te maken. Hiervoor gaan we op een andere manier met ons groen om. De bloeiende bermen zijn een traktatie voor bijen en andere insecten. Ik kan mij voorstellen dat bewoners moeten wennen aan het nieuwe straatbeeld, maar voor de natuur brengt dit nieuw leven. Dat is geweldig!

Kwaliteitsniveaus

De gemeente heeft kwaliteitsniveaus vastgesteld waar het straatbeeld aan moet voldoen. Dit geldt niet alleen voor groen, maar ook voor de straten, stoepen, fietspaden en het straatmeubilair. Blaricum is hiervoor in verschillende gebieden verdeeld, waarvoor verschillende beeldkwaliteitsniveaus gelden. Voor de centra (Oude Dorp en Bijvanck) en de begraafplaats geldt bijvoorbeeld het hoogste kwaliteitsniveau. Voor de overige gebieden geldt een net iets lager kwaliteitsniveau. Uiteraard is het belangrijk dat het schoon, heel en veilig blijft.

Integraal

Daarnaast wordt er nu integraal gewerkt. Dit betekent dat we de verschillende werkzaamheden, onder andere aan het groen, bomen, bestrating, bankjes en prullenbakken, op elkaar afstemmen. Hierdoor sluiten ze beter op elkaar aan.

Nieuwe gezichten

De Buitendienst van de BEL Combinatie voert de werkzaamheden in de centra en op de begraafplaats uit. Alle andere gebieden onderhoudt de aannemer die sinds 1 januari 2020 voor de openbare ruimte werkt: SIGHT Landscaping. U zult dus diverse nieuwe gezichten op straat zien.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Beheer openbare ruimte: integraal en beeldgericht. Heeft u vragen over deze nieuwe manier van onderhoud? Stuurt u dan een e-mail naar: omgevingsmanager@sightlandscaping.nl Is er iets kapot of wilt u iets anders melden? Dat kan via een melding openbare ruimte.

Onze Ambassadeurs