Iepziekte bij bomen in Weesp op de Draaierschans en Roosenboomschans

Geschreven door Redactie

Op een aantal, veelal jonge bomen op de Draaierschans en Roosenboomschans is iepziekte aangetroffen. Een boom met iepziekte sterft in korte tijd af. Om ervoor te zorgen dat andere iepen in de directe omgeving van deze bomen niet worden aangetast, worden de zieke bomen volgende week gekapt. 

Iepziekte wordt veroorzaakt door en schimmel die wordt overgebracht door de iepenspintkever. De schimmel kan zich via boomwortels razendsnel verspreiden naar nabije iepen waardoor ook deze besmet raken en af sterven. Snel ingrijpen is dus van belang. 

Besmettingsbronnen 

Naast het weghalen van de besmette bomen, gaat de gemeente op zoek naar besmettingsbronnen. Deze kunnen voorkomen in de openbare ruimte, maar ook in particuliere tuinen. Iepenspintkevers zitten namelijk ook graag in (openhaard)hout van iepen en leggen daar hun eitjes. De nieuwe generatie kevers vliegt vervolgens uit om gezonde iepen in de omgeving te besmetten. 

Aanpak Draaierschans en Roosenboomschans 

Doordat er op een paar verschillende locaties tegelijkertijd iepziekte is aangetroffen, is de kans groot dat er een besmettingsbron op korte afstand van de uitbraak is. Naast het kappen van de zieke bomen worden daarom ook andere bomen en dood hout in de openbare ruimte onderzocht. Aangetroffen besmettingsbronnen worden verwijderd. 

Houtopslag in eigen tuin 

Daarnaast wordt aan omwonenden van de getroffen schansen gevraagd om zich te melden bij de gemeente, wanneer zij een houtril of houtopslag voor de kachel in hun tuin hebben. Zij ontvangen hierover een brief van de gemeente. De controle in particuliere tuinen en eventuele afvoer van aangetroffen iepenhout, is kosteloos.

Onze Ambassadeurs