Nieuw plan afval-, hemel- en grondwater

Geschreven door Redactie

Het college van B en W heeft het watermanagementplan 2021-2026 vastgesteld. Dit plan is het vervolg op Gemeentelijk Rioleringsplan 2015-2020 en beschrijft de visie op de watertaken en geeft invulling aan de wettelijke zorgplichten afval-, hemel- en grondwater. Om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen om ons heen en in het bijzonder de ontwikkeling van het klimaat, is het noodzakelijk om het gemeentelijk waterplan (voorheen Rioleringsplan) periodiek te actualiseren. Dit plan is voortgekomen in nauw overleg met Waternet, de uitvoerende dienst van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Wethouder Arno Scheepers (Beheer Openbare Ruimte): “Ik ben erg trots met dit watermanagementplan waarbij we onze klimaatdoelstellingen concreet hebben gemaakt en lopen hiermee echt voor in Nederland. Als je kijkt naar enorm hevige regenbui in juli vorig jaar, zie je dat het van cruciaal belang is dat we slim met water omgaan en alvast ver vooruit denken en plannen. Ons doel is dat onze inwoners zo min mogelijk overlast van water ervaren tegen zo laag mogelijke lasten. Hoewel bij droge voeten in heel Hilversum ook hogere onderhoud- en investeringskosten betekenen, hebben we de stijging van de rioolheffing in 2021 beperkt kunnen houden. We zijn daarnaast bezig om voor de toekomst subsidie te krijgen voor deze investeringen zodat de kosten voor de inwoner gecompenseerd kunnen worden.”

Klimaat

De gemeente heeft de ambitie om bij te dragen aan gemeenschappelijke doelen zoals klimaatadaptatie, duurzaamheid en een gezonde en veilige leefomgeving. Dit betekent een voortzetting van het huidige beleid van beheer en vervanging van riolering. We hebben daarnaast te maken met intensievere regenbuien die vaker leiden tot wateroverlast. Daarom wordt sterker ingezet op klimaatadaptatie door realisatie van extra waterberging. Maar ook door het duurzaam afvoeren van hemelwater. Uit het Klimaatakkoord van 2018 volgt een extra wettelijke taak, gemeenten moeten vanaf 2020 klimaat adaptief handelen en in 2050 klimaat adaptief zijn. Concreet betekent dit dat waterschade aan gebouwen zoveel mogelijk moet worden voorkomen.

Visie

De visie in het watermanagementplan heef de volgende zes speerpunten: 1. Gezonde en veilige leefomgeving met hoge ruimtelijke kwaliteit 2. Klimaatbestendig Hilversum 3. Duurzaam Hilversum 4. Inzicht in toestand en werking van de waterhuishouding 5. Slim koppelen met andere ruimtelijk/ maatschappelijke opgaven 6. Communicatie met bewoners, bedrijven en andere beheerders.

Rioolheffing

De hogere investeringen en lasten zullen in de begroting 2021 en meerjarenraming 2022-2024 verwerkt worden. Op basis van deze lasten zal de rioolheffing 2021 ten opzichte van 2020 met 5 à 6 % stijgen. Het tarief stijgt hierdoor éénmalig met meer dan het inflatiepercentage

Onze Ambassadeurs