Vragen over WOZ-aanslagen

Geschreven door Redactie

Bij de WOZ-aanslagen blijken veel WOZ-waardes enorm te zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Deels is dit terecht, maar bij een aantal woningen zijn ook te hoge waardes geconstateerd. Vervelend als dat bij u ook het geval is. Wethouder financiën Peter Calis:

“Natuurlijk is dit voor sommigen geen prettig nieuws, maar vaak is het een bijstelling van de realistische waarde van een woning. Het kan voorkomen dat we deze WOZ-waarde toch moeten bijstellen. Als inwoners van Laren menen dat ze daar redelijkerwijs recht op hebben, kunnen ze zich bij ons melden.”

Mocht u vragen hebben, bel dan met 14 035 en vraag naar team Heffen en Waarderen. Als uw vragen tijdens dit telefoongesprek niet direct beantwoord kunnen worden, wordt er een telefoonnotitie gemaakt met uw vragen. U zult vervolgens teruggebeld worden door een medewerker met specifieke kennis over uw vraagstellingen. Het streven is dit binnen 7 werkdagen te doen, met een maximale uitloop van 2 of 3 weken.

Pas op voor commerciële bezwaarmakers

De gemeente handelt WOZ-bezwaren liefst snel zelf af. Wij zien liever dat mensen die twijfels hebben bij de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning niet in zee gaan met commerciële ‘bezwaarmakers’ die optreden namens hen. Het is overbodig en het kost de gemeente geld. Uiteindelijk draaien alle inwoners voor die kosten op.

WOZ-bureaus en makelaars e-mailen en adverteren dat zij (gratis) bezwaar kunnen maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Zij hanteren slogans als: 'WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!'. Dit klinkt mooi, maar het leidt tot hogere kosten voor gemeente en u als belastingbetaler. Deze bureaus krijgen vergoedingen als het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd. Zij kunnen hier wel € 700,- per bezwaar aan verdienen. Die kosten moeten worden betaald door de gemeente en worden dus opgebracht door alle inwoners. Ook de Consumentenbond geeft aan op te letten bij WOZ-bureaus. Meer informatie kunt u vinden op de website van de consumentenbond.

De gemeente wil zelf ook dat de WOZ-waarde op de aanslag klopt. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde dan passen we deze graag aan. Belanghebbenden kunnen bellen met de afdeling, waarna er gekeken wordt of de waarde correct is. Als deze niet correct is, kan de taxateur dit direct oplossen en de waarde ambtshalve verlagen. Indienen van een bezwaarschrift is niet nodig. Neem contact op met Team Heffen en Waarderen van de BEL Combinatie, tel: 14 035, e-mail: info@laren.nl

Onze Ambassadeurs