Aangepast programma 4, 5 en 7 mei

Geschreven door Redactie

Op 4, 5 en 7 mei is een aangepast programma van de viering van 75 jaar Vrijheid in Hilversum. Door de coronavirus maatregelen zijn nagenoeg alle activiteiten geschrapt of doorgeschoven naar volgend jaar.

Activiteiten die wel doorgaan zijn kleinschalig, zonder publiek, maar met een livestreaming te zien. Ook wordt een filmimpressie gemaakt en beschikbaar gesteld via de website van de gemeente Hilversum en Hilversum Marketing.

Burgemeester Pieter Broertjes: “5 mei is het Bevrijdingsdag en zouden wij samen met alle Hilversummers 75 jaar vrijheid vieren. De voorbereidingen hiervoor waren in volle gang toen ook in Nederland het coronavirus het dagelijks leven bijna volledig plat legde. In het jaar dat we vieren dat we 75 jaar vrij zijn, leven wij ineens in onvrijheid. We hebben ons gedrag moeten aanpassen ter bescherming van onszelf en vooral de kwetsbaren onder ons. Toch laten wij dit moment niet helemaal onopgemerkt voorbijgaan.”

Maandag 4 mei

Op 4 mei om 10.00 uur legt burgemeester Pieter Broertjes, namens het gemeentebestuur, een krans bij het verzetsmonument in het Rosarium. Ook kinderburgemeester Lise van der Ploeg doet dit namens de kindergemeenteraad. Stadsdichter Mieke van Zonneveld draagt een gedicht voor. Dit vindt in besloten kring, zonder publiek, plaats. Na deze officiële kranslegging kunnen bewoners en organisaties gedurende de rest van de dag bloemen leggen. Scouting Hilversum begeleidt dit en zorgt zo dat de maatregelen goed nageleefd worden.

Op Begraafplaats Gedenkt te Sterven, aan de Oude Torenstraat, worden door de burgemeester bloemen gelegd bij drie monumenten. Vanaf 12.30 uur zijn de hekken van de begraafplaats open voor Hilversummers die willen herdenken met inachtneming van de geldende regels.

Vanaf het carillon in de Raadhuistoren brengt beiaardier Wim Ruitenbeek vanaf 12.30 uur een herdenkingsconcert. In het Rosarium wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Voorafgaand is er het signaal Taptoe, gespeeld door trompettist Jurjen Koetze van muziekgezelschap Excelsior. Na de 2 minuten stilte speelt hij het Wilhelmus.

Dinsdag 5 mei

Dinsdag is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om dit bijzondere moment te vieren wordt op 5 mei het vrijheidsmonument onthuld op het Gooilandplein. Burgemeester Pieter Broertjes en historicus en initiatiefnemer Pieter Hoogenraad onthullen zonder publiek het monument.

Na de onthulling volgt een korte toespraak van de burgemeester. Met inachtneming van alle regels kunnen geïnteresseerden vanaf 10.45 uur het beeld van dichtbij bekijken.

Donderdag 7 mei

Hilversum werd 75 jaar geleden op 7 mei bevrijd door de Britse ‘Polar Bears’. Kort na de bevrijding zijn er dertien Polar Bears omgekomen. Zij zijn allemaal begraven op de Noorderbegraafplaats. Op de graven van de ‘Polar Bear Brigade’ worden bloemen gelegd door burgemeester Pieter Broertjes en zijn echtgenote. Historicus Pieter Hoogenraad houdt een korte toespraak.

Om 15.00 uur speelt Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek een speciale uitvoering in het kader van de landelijke vrijheidsestafette.

Via Ziggo kanaal 36 en KPN kanaal 1379 is de kranslegging in het Rosarium om 10.00 uur en om 20.00 uur de twee minuten stilte op 4 mei live te volgen. De onthulling van het beeld op 5 mei is vanaf 10.30 uur live te zien. Dit is ook via een livestream op livehilversum.nl/vrijheid is het mogelijk deze activiteiten te volgen.

Onze Ambassadeurs