Koning: "We kunnen het eenzaamheidsvirus stoppen"

Geschreven door Redactie

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagavond zijn waardering, trots en steun uitgesproken voor het Nederlandse volk. In zijn toespraak sprak hij allerlei verschillende groepen in de samenleving toe. 

De koning betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers van het coronavirus, sprak zijn waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de strijd tegen het virus en riep op om eenzaamheid te bestrijden. "Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt." 

De koning zei dat mensen op dit moment uitzonderlijke prestaties leveren: "We zijn trots op onze zorgprofessionals en de hele medische sector", zei hij. 

Maar hij stond ook stil bij andere beroepsgroepen. "Mensen die onmisbaar zijn om te voorkomen dat het openbare leven stilvalt: mensen in de logistiek, de supermarkt, de schoonmaak, ict, het onderwijs, kinderopvang, het openbaar vervoer, bij de politie en al die anderen. Zonder u gaat het gewoonweg niet. Heel veel dank!" 

Net als premier Rutte eerder deze week in zijn toespraak wees op het belang van de experts in deze coronacrisis, deed de koning dat in zijn speech ook. "De deskundigen van het RIVM, de GGD's en alle andere instellingen wijzen ons op basis van wetenschappelijk onderzoek en ervaring de weg. Zij staan onder hoge druk. Het is belangrijk dat we hun ons vertrouwen blijven geven en alle aanwijzingen opvolgen." 

De koning ziet veel voorbeelden van creativiteit en hulpinitiatieven, en hij waarschuwde dat die ook nodig zijn, zeker als de crisis aanhoudt en "de omstandigheden misschien nog ondraaglijker worden." 

De speech werd vrijdagmiddag opgenomen in zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag en aan het begin van de avond uitgezonden.

Onze Ambassadeurs