IJskelder Schaep en Burgh blijft favoriete winterstek vleermuizen

Geschreven door Redactie

“Ik word altijd heel gelukkig als ik de ijskelder binnen stap”, zegt ecoloog en vleermuizenexpert Annemieke Ouwehand van Natuurmonumenten.

Zij telde dit jaar maar liefst 18 vleermuizen in de ijskelder van buitenplaats Schaep en Burgh. 

 

“Een prachtig resultaat! Het laat zien dat de ijskelder een heel geschikte overwinteringsplek is,” aldus Annemieke. Elke winter worden de vleermuizen in de ijskelder geteld. En al zijn de dieren in diepe slaap, dat blijkt nog best een uitdaging: “Vleermuizen zijn meesters in verstoppen. Ze passen in de kleinste kieren en spleten, dus je moet heel goed zoeken. En je wil ze niet wakker maken, dus je kunt geen felle lamp gebruiken.” 

 

Natuurmonumenten heeft de ijskelder in 2016 opgeknapt om de omstandigheden voor vleermuizen te optimaliseren. “Met succes, want dit is het hoogste aantal sinds de tellingen in 1972 begonnen, evenals vorig jaar”, vertelt Annemieke, “Dit jaar waren het vooral watervleermuizen. Een kleinere soort die helemaal thuis is op de buitenplaatsen. De naam zegt het al, ze houden van water en dat hebben we hier volop. Ze vliegen vlak boven het wateroppervlak en pakken met hun achterpoten de prooi. En we telden vier baardvleermuizen.” 

 

Annemieke: “Wat veel mensen niet weten: vleermuizen worden tijdens hun winterslaap elke twee weken wel een keer wakker. Dan gaan ze even naar de WC of water drinken.” Afhankelijk van de temperatuur, worden ze rond eind maart weer actief. De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn populair bij vleermuizen. Afgelopen zomer werd hier nog een zeldzame kleine dwergvleermuis waargenomen. De bomenlanen en waterpartijen vormen een uitstekend jachtgebied. Daarnaast heb je veel oude bomen waar de vleermuizen beschutting vinden. 

 

IJskelders zijn de voorlopers van onze vriezers: ze werden gebruikt om voor de zomer ijs te bewaren. Dat werd in de keukens van landhuizen gebruikt om bederfelijke producten zoals vlees en vis goed te houden. De cirkelvormige ijskelder van Schaep en Burgh is gebouwd in 1810. Hij bevindt zich achter het landhuis en is herkenbaar als begroeide heuvel. Om de vleermuizen niet te verstoren is de ijskelder niet toegankelijk, maar je kunt hem wel van buiten bewonderen. 

Fotograaf: Annemieke Ouwehand - Natuurmonumenten


Onze Ambassadeurs