Column: Shasta Rotscheid

Geschreven door Redactie

Google Law School 

Laatst las ik een artikel over (huis)artsen die vaak worden geconfronteerd met een zelfdiagnose via internet. De patiënt heeft hoofdpijn, kruipt achter de computer, googled hier wat over en hup, de diagnose verschijnt zo op het scherm. Afhankelijk van de ingetikte klachten kan dit vervolgens variëren van iets waar je een paracetamolletje voor neemt, tot een levensbedreigende ziekte. 

Het probleem was zeer herkenbaar. Ook wij hebben met enige regelmaat te maken met zelfdiagnoses via Google. De buren, vrienden, familie en Facebook zijn ook onuitputtelijke bronnen van juridische kennis. Een werkgever die ik bij sta omschreef het laatst treffend toen zij verzuchtte dat haar werknemer had gestudeerd aan de ‘Google Law School’. Door de daar opgedane juridische kennis, werden ze het maar moeilijk eens. Nu zie ik de voordelen wel van zo’n Google Law School, want Google had me vast niet opgezadeld met zo’n forse studieschuld, maar toch blijkt het in de praktijk niet altijd de juiste kennis op te leveren. 

Voorbeelden te over in onze praktijk. Bijvoorbeeld bij letselschadezaken. Volgens de cliënt stond op Google dat hij zeker meer dan een ton kon verhalen op de ‘dader’, ook al had hij aan het ongeval niets meer dan een schaafwond op zijn knie overgehouden. Maar wat dacht u van een omgangsregeling met de reuzeschildpad, alimentatie voor de vogel, of een vergoeding voor het hondenvoer voor de hond van je ex. Allemaal procedures die Google je aan zou kunnen raden, maar bij ons toch tot wat gefronste wenkbrauwen leiden. 

Toch heeft Google ook goede kanten en kan het een geweldige bron van wijsheid zijn. Bovendien is het soms een heerlijk tijdverdrijf. Je moet dan alleen de kunst van het zoeken wel verstaan. De cliënt die informatie wilde over een vergoeding voor zijn whiplash, bleek namelijk wat moeilijk bruikbare resultaten voor zijn zaak te krijgen bij de zoekterm ‘wiples’. In zo’n situatie zou ik niet alleen advies vragen aan een professional, maar ook even de zoekgeschiedenis wissen. Google weet namelijk niet alleen heel veel, maar vergeet ook niets. 


Onze Ambassadeurs