Winterdip of winterdepressie.

Geschreven door Redactie

Hoe voorkom je het en wat kun je ertegen doen? 

 

De deur uit wanneer het nog donker is én thuiskomen in het donker, veel regen en wind, weinig daglicht, koud ... kortom de winter heeft aangeklopt aan de deur en de volgende zomer is ver weg.

Voor sommige mensen resulteert dit in depressieve gevoelens in de winter. Hoe voorkom je zo’n winterdip of –depressie? En wat kun je ertegen doen? 

 

Verschil winterdip en winterdepressie 

 

Een winterdip is veel minder heftig dan (winter)depressie. We spreken van een winterdip als je last hebt van een slecht humeur door de korte dagen of dat het klimaat verandert en je daar niet vrolijk van wordt. Je kunt dan minder zin hebben om naar buiten te gaan of wat minder actief worden bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben meer moeite met opstaan 's ochtends en moeten meer hun best doen zichzelf aan het werk te zetten. Het kan ook zijn dat je je even somber voelt. 

 

We spreken pas van een (winter)depressie als er sprake is van minimaal vijf klachten uit een lijst van criteria. Bijvoorbeeld dagelijks het grootste deel van de dag somber zijn, verlies in interesse of plezier van (bijna) alle activiteiten, moeheid of energieverlies, slaapproblemen (teveel of te weinig slapen), afgenomen of toegenomen eetlust, het gevoel te hebben waardeloos te zijn of sterke onterechte schuldgevoelens, moeite met concentreren en terugkerende gedachten aan de dood. 

Om van een winterdepressie te kunnen spreken moeten de klachten zich dan minstens langer dan twee weken aanhouden en twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen zijn voorgekomen, in dit geval dus in de herfst of winter. Bij andere vormen van depressie kunnen de klachten op verschillende momenten in het jaar voorkomen. 

 

Wat kun je doen tegen een winterdip of –depressie? 

Op een winterse dag kan het al helpen om je huis wat gezelliger te maken, leuke plannen te maken met vrienden en te zorgen voor meer licht in huis. Maar ook: 

 

- Blijf in beweging blijven en zorg voor voldoende activiteit in de buitenlucht;  

- Eet gezond en drink niet te veel alcohol en/of koffie; 

- Richt je op de zaken waar je blij van wordt.  

- Zorg voor voldoende ontspanning naast inspanning;  

- Kijk of er niet te veel stress in je dagelijks leven is; 

- Lach naar jezelf in de spiegel; 

- Wees dankbaar voor wat je wél hebt. 

 

 

Voor het behandelen van een (winter)depressie kan het echter zijn dat dit onvoldoende is. Je kunt bij het vermoeden van een (winter)depressie dus beter naar de huisarts gaan of iemand (een coach) zoeken waar je fijn mee kan praten.  

 

 

 


Onze Ambassadeurs