Boeren sluiten akkoord met kabinet over stikstofmaatregelen

Geschreven door Redactie

Het kabinet en dertien land- en tuinbouworganisaties zijn het eens geworden over de aanpak van de stikstofproblemen.

Dat meldt de NOS op basis van bronnen. 

Belangrijkste afspraak is dat boeren niet gedwongen worden om hun bedrijf te verkopen aan de overheid en te stoppen. Ook komt er geen algehele krimp van de sector. 

Het is niet duidelijk of de boeren die dinsdagavond demonstreerden bij het Binnenhof in Den Haag op de hoogte zijn van de afspraken en of ze die steunen. Zij voerden kort actie. De politie sloot de toegang tot het Binnenhof af en ging in gesprek met de actievoerders.  

De Eerste Kamer stemde over de stikstofwet van het kabinet, die is aangenomen. In de noodwet is geregeld dat veeboeren ander voer moeten gaan gebruiken dat de uitstoot van stikstof beperkt. Ook wordt de maximumsnelheid op veel wegen verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. 

Ontbijt op het Catshuis 

Het pakket is maandag besproken bij een ontbijt op het Catshuis in Den Haag, de ambtswoning van de minister-president. Die daar samen met minister Schouten aanwezig was. Na overleg met hun achterban hebben de organisaties, verenigd in het Landbouwcollectief, ingestemd met het akkoord. 

Het kabinet hecht aan de overeenkomst met de boeren vanwege het draagvlak voor de stikstofmaatregelen. Er komt ondersteuning voor boeren die willen investeren, stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Om dat mogelijk te maken trekt het kabinet voor volgend jaar 250 miljoen euro uit. 

Onduidelijkheid over eventuele acties woensdag 

De ANWB waarschuwt voor een 'extreem drukke ochtendspits' op woensdag omdat boeren en bouwers eerder hebben aangekondigd vroeg de weg op te gaan. Zij wilden langzaamaan-acties voeren. Het is niet duidelijk of die acties na het akkoord nog doorgaan. 

Het Farmers Defence Force (FDF) wees de achterban er dinsdagavond op dat er slechts een principeakkoord ligt. Een aantal voor FDF belangrijke zaken zouden nog niet uit zijn onderhandeld. FDF zegt daarom druk te blijven uitoefenen.


Onze Ambassadeurs