Veiligheidsregio’s bundelen krachten
De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek gaan voortaan vaker op elkaars grondgebied werken.
Flevolandse brandweermensen kunnen in Gooi en Vechtstreek worden ingezet om een brand te bestrijden en andersom. Dat is mogelijk dankzij een samenwerkingsovereenkomst die beide regio's hebben ondertekend. In een veiligheidsregio werken de brandweer, de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), de politie en de gemeenten samen om onder meer rampen en crisissen te bestrijden.
Een ander voorbeeld van de samenwerking is dat brandweer Gooi en Vechtstreek officieel ingezet gaat worden voor reanimaties, net zoals de Flevolandse brandweer dat al doet. Ook kunnen beide Veiligheidsregio’s elkaars kennis en ervaringen uitwisselen wanneer het gaat om het voorkomen van branden, rampen en crisissen. Bovendien kunnen ze gezamenlijk inkopen doen bijvoorbeeld op het gebied van ICT of bij aanschaffen en onderhouden van brandweervoertuigen en ambulances. Met de samenwerking hopen beide Veiligheidsregio’s meer resultaat met minder middelen te boeken.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek zouden fuseren maar de wet staat dat niet toe. Wettelijk gezien mag in een veiligheidsregio maar één GGD actief zijn. Daarnaast was de bevoegdheid van de Commissaris van de Koning in het geval van een fusie een probleem. Die bevoegdheid reikt niet over provinciegrenzen heen. Een CvdK heeft bij rampen en crisissen specifieke bevoegdheden, maar alleen in de eigen provincie.
In het verleden werden er geregeld zorgen uitgesproken over de Veiligheidsregio Flevoland. De organisatie zou te klein en fragiel zijn in het geval van grote rampen. Daarom is nu gekozen voor een verregaande samenwerking tussen de twee organisaties. Daardoor moeten ook de oplopende kosten beheersbaar blijven.