AVRO concertorgel gerestaureerd

Geschreven door Redactie

Het concertorgel van AVRO is hersteld!

En om dat te vieren wordt er 10 december een feestelijke avond georganiseerd bij MCO, Studio 1. 

Feestelijke avond rondom de terugkeer van de orgel

De Stichting Pierre Palla Concertorgel organiseert een feestelijke avond rondom het gerestaureerde orgel. Titulair-organist Patrick Hopper laat het orgel in vele klanken en kleuren horen. Diverse stijlen passeren de revue: van Bach tot big band en van ballet tot tango. Een proeverij van wat er allemaal mogelijk is op dit veelzijdige instrument. Paul Hartog heeft het orgel in de AVRO-studio vele jaren  onderhouden en bespeeld. 


Programma

19.00 uur Inloop
;

19.30 uur Officiële ingebruikname
;

19.50 uur Overhandiging monografie Pierre Palla Concertorgel aan Pieter Broertjes
;

20.00 uur Optreden Paul Hartog
;

20.10 uur Optreden Jos Laus
;

20.20 uur Titulair organist Patrick Hopper presenteert het orgel
;

Eindmoment 21.00 uur, daarna is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Bijzondere orgel

Het orgel is een van de grootste originele theaterorgels van Nederland. Tevens is hij één van de best bewaarde exemplaren van Europa. De orgel heeft altijd in de Hilversumse studio van de omroep gestaan. Na 1967 is de orgel niet meer in werking gezet. 

Het orgel was vervuild en lag jarenlang in onderdelen opgeslagen in een oude loods hier in Nederland. De orgel bestaat uit een speeltafel, twee orgelkamers, slagwerk- en percussie instrumenten. Tevens heeft de orgel een aantal bijzondere elementen als een brandweer bel, een tamtam, Chinese gong, regen-, vogel-, en kerkklok geluiden. 
Er is hard gewerkt aan de restauratie van de orgel Pierre Palla. De Stichting Pierre Palla heeft samen met deskundigen, adviseurs en medewerkers van het MCO een plan bedacht om het instrument een plaats te geven in Studio 1. 

Onze Ambassadeurs