Hilversum meldt sleutelgebied aan bij Metropoolregio

Geschreven door Redactie

Afgelopen week heeft het college ingestemd om een voorstel in te dienen bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA)¹. We hebben een voorstel ingediend om een zogenaamd sleutelgebied in te brengen.

Een sleutelgebied is een gebied in de Randstad waar behoefte is aan extra woningbouw. In ons voorstel bundelen we de bestaande projecten in de Spoorzone van Hilversum: de gebiedsagenda 1221, het stationsgebied en het Arenapark. Daarnaast gaan we in de komende tijd de mogelijkheden bespreken voor een extra ontwikkeling in het gebied Mediapark – spoor – wijk Noord. In dit gebied willen we onderzoeken hoe er meer werk in de wijk kan komen en hoe er op de werklocatie gewoond kan worden, rondom een nieuw en beter station Mediapark. Een plek waar we jongeren, studenten middeninkomens en ouderen kunnen huisvesten en waarin de mediasector zich verder kan ontwikkelen.

Omgevingsvisie

In Hilversum zijn we, net als alle andere gemeenten in Nederland, bezig met het maken van een omgevingsvisie. In deze visie komt te staan hoe Hilversum er in 2040 uit komt te zien. Op dit moment zijn we bezig om te onderzoeken hoe Hilversum ervoor staat. Dat doen we zelf, maar we zijn hier ook over in gesprek met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) partners. Wat zijn de belangrijkste opgaven, trends en ontwikkelingen? Wat is er nodig voor een vitaal en inclusief Hilversum in 2040? Naast allerlei verkennende gesprekken, verzamelen we de nodige cijfers.

Ambities Hilversum is een stad waar mensen graag willen wonen en leven. Het is belangrijk dat dit in de toekomst ook zo blijft. In de cijfers zien we dat het aantal inwoners en huishoudens groeit, we te weinig plek hebben om voldoende woningen te bouwen en huizenprijzen stijgen. Ook werkgelegenheid en mobiliteit vragen ruimte en investeringen, net als onze ambities voor groen, goede sociale voorzieningen en het energie neutraal worden van Hilversum.

Sleutelgebied

Het is de vraag of Hilversum dit allemaal op eigen kracht kan ontwikkelen. Daarom hebben we een voorstel voor een sleutelgebied ingediend. In het voorstel spreekt het college een ambitie voor Hilversum uit om tot 2040 ongeveer 10.000 woningen toe te voegen samen met een impuls voor werkgelegenheid en betere mobiliteit. Dat is nodig om ook in 2040 een stad te zijn waar iedereen kan wonen en werken en daarnaast ook een goede centrumfunctie voor de regio heeft. Om deze ambitie verder te onderzoeken zijn er middelen en geld nodig en die kunnen we krijgen vanuit de MRA. Deze ondersteuning kan bestaan uit capaciteit, kennis en kunde, regelgeving, bereikbaarheid en financiële middelen. Omgekeerd werkt Hilversum zo samen met de andere Centrumgemeenten in de MRA aan de grote opgaven voor wonen, werken, landschap en mobiliteit voor de hele Metropoolregio. 

Hoe nu verder?

Op 4 december 2019 wordt in de MRA besloten of het sleutelgebied van Hilversum op de kaart komt. Als dat resultaat positief is, nemen we deze nieuwe ontwikkeling mee in het opstellen van onze omgevingsvisie. Daarover kan iedereen in 2020 verder over meepraten.

Onze Ambassadeurs