Voorontwerp-bestemmingsplan Stationsgebied vrij voor inspraak
Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor het starten van inspraak op het voorontwerp-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’. Ook op het bijbehorende voorontwerp-beeldkwaliteitsplan kan worden gereageerd.
Gedurende zes weken kan iedereen reageren op de plannen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad (naar verwachting in juni 2020) over het definitieve bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. Naar aanleiding van de reacties kan het college van B&W besluiten om een of beide plannen op één of meerdere onderdelen aan te passen. Deze worden dan doorgevoerd in de volgende (ontwerp)fase.
Plannen ‘Een goede ruimtelijke en functionele verbinding tussen het stationsgebied en het centrum’, ‘een betere bereikbaarheid en doorstroming van het centrum’, ‘een station dat vanaf alle kanten aantrekkelijk is’, ‘een ondergrondse fietsenstalling’. Dit is een greep uit de plannen waarmee het college van B&W het stationsgebied in de komende jaren wil omvormen tot een welkome, aantrekkelijke en groene entree voor heel Hilversum. In mei 2019 ging de gemeenteraad met ruime meerderheid akkoord met het Stedenbouwkundigplan Stationsgebied waarin alle plannen voor het stationsgebied staan beschreven.
Voorontwerp-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’ Dit Stedenbouwkundig plan is nu ‘vertaald’ in een voorontwerp-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2020’ waarin de plannen voor het Stationsgebied planologisch en juridisch verder zijn uitgewerkt. Het voorontwerp-bestemmingsplan heeft betrekking op de centrumzijde van het station, inclusief een deel van Koninginneweg. Voor dat gebied is bijvoorbeeld aangegeven op welke locaties er mag worden gebouwd, waar functies als wonen, werken en horeca mogelijk zijn en welke maximale bouwhoogtes er gelden. Omdat het nog lang duurt voor het plan helemaal klaar is, is gekozen voor een flexibel bestemmingsplan. Dat betekent dat de verhouding tussen wonen, werken en andere functies nog aangepast kan worden aan de vraag en de toekomstige ontwikkelingen. Naar verwachting worden tussen de 200 en 325 woningen gebouwd.
Verbinding Oost-Centrum In dit plan zijn mogelijke aanpassingen voor de verbetering van de verbinding tussen Hilversum Oost en het Centrum nog niet meegenomen. Als lopend onderzoek uitwijst dat aanpassingen van de inrichting van het Stationsplein voor een betere verbinding gewenst zijn, dan kunnen deze in de volgende fase, het ontwerp-bestemmingsplan, alsnog worden doorgevoerd. Hiervoor is in het voorontwerp-bestemmingsplan een zogenoemde ‘uitwerkingsplicht’ opgenomen. Het bestemmingsplan staat de verdere ontwikkeling van het Oosterspoorplein niet in de weg.
Gewenste architectuur Tegelijk met het voorontwerp-bestemmingsplan wordt ook het voorontwerp-beeldkwaliteitsplan ter inzage gelegd. Dit plan beschrijft in tekst en vooral beeld de gewenste architectuur (bv. gewenste vormen van gebouwen, materiaalkeuze of kleuren) en inrichting van de openbare ruimte (bv. bestrating, beplanting) in het nieuw te ontwikkelen stationsgebied. Uiteindelijk wordt dit plan het toetsingskader voor de commissie welstanden dient het als inspiratie voor ontwerpers die de plannen verder gaan uitwerken.
Participatie De beide voorontwerpen die nu voor inspraak vrijkomen zijn mede gebaseerd op actieve participatie van burgers en stakeholders gedurende de totstandkoming van het Stedenbouwkundig plan. Tijdens informatie-/inloopavonden, individuele- en rondetafelgesprekken en aan de hand van fotocollages en het digitale burgerpanel zijn tal van ideeën opgehaald die zijn verwerkt in de plannen. Ook nu kan iedereen gedurende zes weken (22 nov. – 2 jan. 2020) reacties geven op de plannen. De plannen kunnen worden ingezien in de Burgerleeskamer van het Stadskantoor. Ook zijn ze digitaal te bekijken via de website van de gemeente Hilversum: hilversum.nl/stationsgebied.