Staatssecretaris wilt inzage geven over betalingsachterstanden aan gemeenten

Geschreven door Redactie

Om problematische schulden te voorkomen moeten gemeenten de gegevens over betalingsachterstanden bij woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars kunnen inzien.

Dat staat in een wetsvoorstel dat dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd is door staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). 

Het duurt op dit moment vaak jaren voordat mensen de stap naar schuldhulpverlening zetten. De schulden zijn dan vaak al erg opgelopen. 

De gemeente kan mensen benaderen zodra er schulden gesignaleerd worden door de aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Een kleine betalingsachterstand kan zo minder gemakkelijk uitgroeien tot een problematische schuld, is het idee. 

Als het voorstel aangenomen wordt mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen voor informatie over inkomen en vermogen. Hierbij worden privacyregels in acht genomen. Mensen met schulden worden ook op de hoogte gesteld, waarbij duidelijk gemaakt moet worden van welke gegevens de gemeente gebruikmaakt. 

De wetswijziging is onderdeel van een bredere schuldenaanpak van het kabinet en moet vanaf 1 januari 2021 ingaan. Onze Ambassadeurs