Altijd celstraf voor geweld tegen hulpverlener

Geschreven door Redactie

Mensen die geweld tegen een hulpverlener gebruiken, moeten een celstraf opgelegd krijgen.

Dat staat in een wetsvoorstel van de ministers Sander Dekker van Rechtsbescherming en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat maandag in consultatie gegaan is. 

De ministers laten zo weten dat plegers van geweld tegen politieagenten en hulpverleners zwaarder gestraft moeten worden. Zij noemen het geweld tegen politieagenten en hulpverleners dan ook onaanvaardbaar. "Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in levensbedreigende situaties verkeren. "

Het voorstel is een uitbreiding van een regelgeving die al bestaat. Zo is er een zogeheten taakstrafverbod voor mensen die ernstige geweldsmisdrijven plegen en voor plegers van zedenmisdrijven.

Eerder drongen VVD, PVV en CDA al aan op een dergelijke wetgeving, waarna Dekker dit jaar in maart toezegde aan het voorstel te gaan werken. Overigens kan de rechter wel een taakstraf in combinatie met een celstraf opleggen.


Onze Ambassadeurs