Steeds meer weerstand tegen ophalen oud papier door GAD

Geschreven door Redactie

Er is steeds meer weerstand tegen het plan van de Gooise afvalverwerker GAD om zelf weer oud papier te gaan ophalen. Nu gebeurt dat vooral door sportclubs, kerken en verenigingen, die daardoor genoeg geld ophalen om te kunnen overleven. Diverse Gooise gemeenteraden hebben zich er al over uitgesproken en het laatste woord is er nog niet over gezegd.

De GAD wil het oud papier zelf weer gaan ophalen om geld te besparen. Dat moet gebeuren, omdat er vanaf komend jaar zeker 3,2 miljoen euro bezuinigd moet worden. Een deel daarvan moet dus komen van oud papier: de GAD denkt dat straks op te halen samen met andere soorten afval. Dat is efficiënter, maar zeker ook goedkoper.

Het oud papier wordt nu nog elke maand opgehaald door vele tientallen Gooise sportclubs, kerken en muziekverenigingen. Dat levert ze een aardig zakcentje op: alle clubs samen verdienen er elk jaar zo'n 250.000 euro mee. Per club komt dat neer op bedragen oplopend tot 15.000 euro.

De oudpapier-opbrengsten zijn voor de clubs absoluut van levensbelang. Voor de meesten geldt dat hun begroting er behoorlijk op leunt. De afgelopen weken namen de gemeenteraden van Huizen, Laren en Gooise Meren voorstellen aan waarmee burgemeester en wethouders werden opgeroepen om samen met de GAD het plan te schrappen of aan te passen. Hilversum doet dat volgende week.

Insiders melden dat het een kwestie van tijd is voordat de maatregel rond het oud papier van tafel gaat. Geruststellend nieuws voor de clubs en verenigingen dus.



Onze Ambassadeurs