Otter gezien in Ankeveense Plassen

Geschreven door Redactie

Een toevalstreffer voor Natuurmonumenten: in de Ankeveense Plassen is voor het eerst een otter gezien. Het zeldzame beest zou zijn  teruggekeerd in de plassen, maar tot nu was de otter nog door niemand gezien.

De otter was wel eens waargenomen op wildcamera's en er werden al eens uitwerpselen van het beest gevonden, maar enkele dagen geleden liet de otter zich ineens zien tijdens een vaartocht.

Martin Ockhuijsen van Natuurmonumenten zag hem het eerst. "Omdat het in de Ankeveense Plassen soms nogal ondiep is, kijk ik altijd vooruit. Ik zag hem rustig van het ene landje naar het andere landje zwemmen en daar verdween hij in de rietkraag". Dat de otter zich zo laat zien gebeurt niet zo vaak, omdat het nachtdieren zijn.

Het zien van de otter is bijzonder, omdat het beest eind jaren tachtig uitgestorven was in Nederland. Toch is het voor Natuurmonumenten geen grote verrassing dat de otter in de Ankeveense Plassen te zien is. De otter is al een tijdje teruggekeerd in het Naardermeer. De faunapassages die daar de laatste jaren zijn aangelegd maken het voor otters makkelijker om zich te verspreiden.

Er leven in Nederland nu zo'n 450 otters. Dat aantal groeit nog steeds, maar er worden elk jaar ook zeker honderd otters doodgereden door auto's.



Onze Ambassadeurs