Hitteplan: pas op met ijskoud water, leg paraplu in auto en let op smogalarm

Geschreven door Redactie

Wie met deze hitte op pad gaat: Neem water en een paraplu mee voor in de auto en pas op met een duik in het water. Onderkoeling ligt op de loer. Ondanks de hoge buitentemperatuur kan het buitenwater nog koud zijn. Als het water 14 graden of kouder is kunnen zwemmers al onderkoeld raken.

Verkramping kan optreden, waardoor het lastig is om terug te zwemmen. Diep het water ingaan is daarom niet verstandig, aldus de reddingsbrigade. Een beetje plonsen om af te koelen, kan natuurlijk wel.

Neem een flesje water en een paraplu mee voor schaduw en verkoeling als je met de auto op pad gaat. De komende dagen neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen vanwege de hoge temperaturen. Het hitteprotocol is in werking gesteld. Dit betekent dat extra materieel wordt ingezet zodat automobilisten met autopech snel naar een koele plek worden gebracht. ,,Het asfalt wordt namelijk nog veel warmer, dus temperaturen lopen nog verder op bij de snelweg’’. Dit geldt niet voor de noordelijke provincies.

Veel is natuurlijk wel bekend: drink genoeg water en smeer je regelmatig in met zonnebrand. Maar wat minder bekend is, is dat mensen met longklachten het de komende dagen extra zwaar kunnen krijgen en zich benauwder kunnen voelen. Door de hitte en het ontbreken van wind, is er een smogalarm, aldus het RIVM. Schadelijke stoffen en stikstof blijven in de lucht hangen. Wie longproblemen heeft, kan beter geen zware inspanning verrichten en doet er verstandig aan zoveel mogelijk binnen te blijven.



Onze Ambassadeurs