Hilversums college zette raad onnodig voor het blok met plan bouw 10.000 woningen

Geschreven door Redactie

Het Hilversumse college heeft de gemeenteraad anderhalf jaar geleden onnodig voor het blok gezet toen de gemeente werd aangemeld als sleutelgebied van de Metropoolregio Amsterdam. Dat zegt de lokale rekenkamer. Met het plan zouden er tot 2040 10.000 woningen worden gebouwd rond het station. Maar daar was nooit draagvlak voor.

Hilversum stapte zelf met het woningbouwplan naar de Metropoolregio Amsterdam en niet omgekeerd! Het plan was om te onderzoeken of er tot aan 2040 tussen de 6.000 tot 10.000 woningen gebouwd konden worden rond het station, Arenapark en Mediapark. De gemeente zou daar geld en hulp voor krijgen van de Metropoolregio Amsterdam en het Rijk, dacht men. Maar de gemeenteraad wist van niks.

Na de aanmelding werd de Raad dus voor een voldongen feit gesteld, zegt de rekenkamer. Het college beroept zich op tijdsdruk. De grote bezwaren barstten pas los toen duidelijk werd wat de plannen voor gevolgen hadden en toen de bouw van de 10.000 woningen aan het licht kwam. Die felle discussie zorgde ervoor dat Hilversum de aanmelding weer moest terugtrekken.

De rekenkamer oordeelt verder dat het hele proces ook de al bestaande plannen - die samen met bewoners voor het gebied werden gemaakt - verstoord.


Onze Ambassadeurs