Hoe ga je hooikoorts te lijf?

Geschreven door Redactie

Pollenexpert Mieke Koenders weet precies waarom mensen met hooikoorts nu zo'n last hebben: "Door de milde winter zijn veel pollen verspreidende planten en bomen tot bloei gekomen. Het is een soort bom". Mensen die er last van hebben zie je met een familiepak tissues en niesend en hoestend met rode ogen verborgen achter een zonnebril. 

Wat kan men er tegen doen? Er zijn verschillende neussprays en oogdruppels en misschien helpt hooikoortstape je wel. Let goed op de bijwerkingen en begin op tijd met het gebruik ervan. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het geschiktst is. Die kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

Veel mensen blijken toch gewoon baat te hebben bij de middelen die je bij elke drogist kunt kopen. Het grote nadeel ervan: je komt hiermee nooit helemaal van je hooikoorts af. Als je de producten niet meer gebruikt, ga je gewoon weer snotteren.

Je kunt ook grof geschut inzetten: immunotherapie. Dat houdt wel in dat je een paar jaar injecties nodig hebt waarmee je wordt blootgesteld aan de pollen waarvoor jij allergisch bent. Maar als je met een pilletje kunt voorkomen dat je last hebt van je hooikoorts, doe dan geen prikkuur van meerdere jaren.

En dan zijn er nog de huis-, tuin- en keukentips waarmee je het ergste leed kunt verzachten. Hou de ramen dicht om de pollen buiten te houden of zet een zonnebril op. Een andere aanrader: ga naar zee, maar alleen bij aanlandige wind. 


Onze Ambassadeurs