Wetenschappers: maak vlees duurder en groente goedkoper

Geschreven door Redactie

Vijftig wetenschappers en D66-coryfee Jan Terlouw stellen in een brief aan informateur Hamer, dat je - om milieu en volksgezondheid te stimuleren - vlees duurder en groente goedkoper zou moeten maken. De brief komt op dezelfde dag waarop uit CBS-cijfers blijkt dat veel Nederlanders het vlees al laten staan.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederlanders 40 procent minder vlees moeten gaan consumeren. Om dit te bereiken moet de prijs omhoog, zeggen wetenschappers van onder meer de Universiteit Wageningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Erasmusuniversiteit Rotterdam en de VU in Amsterdam.

Door het verhogen van de vleesprijs zal de consumptie van vlees in 2030 met circa 50 procent dalen, verwachten ze: van 45 kg per persoon (2019) naar 23 kg. Een deel van de opbrengst van een hogere vleesprijs (450 tot 600 miljoen euro per jaar) kan besteed worden aan subsidies voor boeren om milieu-, natuur-, klimaat- en diervriendelijke maatregelen te nemen.

Een ander deel van de opbrengsten kan gebruikt worden om huishoudens te compenseren. Het btw-tarief voor groente en fruit kan verlaagd worden van 9 naar 5 procent. En er zou een compensatie moeten komen voor 40 procent van de laagste inkomens, zodat vlees eten niet alleen iets wordt voor de rijken.Onze Ambassadeurs