1 op de 10 studentes slachtoffer van seks zonder instemming

Geschreven door Redactie

Ruim een op de tien vrouwelijke studenten in Nederland heeft tijdens de studie seks gehad zonder instemming. Dat meldt Amnesty International op basis van onderzoek door I&O Research. Bij mannen gaat het om 1 procent.

Amnesty gaat praten met universiteiten en hogescholen over hoe zij studenten beter kunnen beschermen tegen seksueel geweld.

Vaak wordt er niet of onvoldoende naar gevraagd of de beoogde partner wel op een seksuele ontmoeting zit te wachten. In 10 procent van de gevallen van seksueel contact zonder instemming werden slachtoffers gedwongen met fysiek geweld.

Ruim de helft van de slachtoffers beschouwde de ervaren seks zonder instemming echter niet als verkrachting. Velen vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich medeverantwoordelijk.

Alle vormen van seks tegen iemands wil wordt binnenkort juridisch gesproken ook verkrachting. Het kabinet wil iemand straks kunnen veroordelen als de dader wist, of had moeten weten, dat zijn slachtoffer geen seks wilde, ook als er geen verzet is geweest bij het slachtoffer. 


Onze Ambassadeurs