Pas over vijf jaar besluit of Gooise huishoudens pmd-afval moeten blijven scheiden

Geschreven door Redactie

Gooise huishoudens moeten nog zeker vijf jaar hun afval van plastic, metaal en drankkartons (pmd) zelf scheiden. Pas in 2026 wordt er regionaal bekeken wat Gooise gemeenten moeten doen. Om er eerder dan over vijf jaar mee stoppen kost de gemeenten te veel geld.

Er is veel twijfel over de vraag of scheiding van plastic afval door huishoudens zelf wel zo goed is voor het milieu als wordt gedacht. Met nascheiding zouden huishoudens hun pmd-afval gewoon weer in de grijze bak voor restafval kunnen gooien zoals voorheen gebeurde. De afvalverwerker haalt het herbruikbare plastic er dan tussenuit.

Afgelopen jaar besloten Utrecht en Houten al te willen stoppen met het apart ophalen van pmd-afval, nadat eerder Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp ook al stopten. Maar voor 't Gooi gaat dat dus nog wel even duren. Het onderwerp heeft in ieder geval de volle aandacht van alle Gooise gemeenten.Onze Ambassadeurs