Gemeenten gaan schulden slachtoffers toeslagenaffaire niet overnemen

Geschreven door Redactie

De gemeenten Hilversum en Gooise Meren gaan de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet helpen door hun schulden voorlopig over te nemen. De schulden zijn wel bevroren, maar blijven wel nog staan tot het Rijk ze helemaal kwijtscheldt. 

De affaire gaat om een keiharde fraudejacht van de Belastingdienst. De ouders werden onterecht als fraudeur bestempeld en moesten soms tot wel tienduizend euro aan zogenaamd onterecht verkregen kinderopvangtoeslag terugbetalen. Dat bracht veel ouders in de financiƫle problemen. Het gaat om zeker 156 Hilversumse gezinnen en zeker 65 gezinnen uit Gooise Meren.

Het kabinet bood begin dit jaar excuses aan aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire en besloot dat de publieke schulden van de slachtoffers kwijtgescholden zouden worden. Onlangs werd ook toegezegd dat de private schulden kwijtgescholden worden. Maar het gaat waarschijnlijk nog tot het eind van de zomer duren voordat alle slachtoffers definitief uit de schulden zijn.

Begin mei besloot de gemeente Rotterdam alle schulden van de betrokken slachtoffers over te nemen. Maar Hilversum en Gooise Meren gaan dat niet doen. Hilversum stelt goed contact te hebben met de slachtoffers van de toeslagenaffaire en al te helpen waar dat kan, maar denkt dat het met het overnemen van de schulden de gedupeerden niet goed kan helpen. Het Rijk regelt het nu, dus Gooise gemeenten gaan dat werk niet dubbelop doen.Onze Ambassadeurs