Gooise Meren gaat gevecht aan met huisjesmelkers

Geschreven door Redactie

Kopers van een nieuwbouwhuis in Gooise Meren moeten er straks tenminste vijf jaar zelf gaan wonen. Dat wil de gemeenteraad van Gooise Meren. De zelfbewoningsplicht moet huisjesmelkers op de woningmarkt weren.

De regels gaan gelden voor alle kopers van een nieuwbouwhuis. Als eerste wordt gekeken of de zelfbewoningsplicht kan worden toegepast op de nieuwbouw aan de Naardense Jan ter Gouwweg, vervolgens wordt er gekeken of de regels kunnen gaan gelden voor alle toekomstige nieuwbouwprojecten binnen de gemeente.

Nieuwbouwhuizen moeten niet meteen in handen vallen van huisjesmelkers en andere beleggers op de woningmarkt. Dat gebeurt nu wel regelmatig. De huizen worden snel opgekocht door beleggers voor een bedrag dat vaak flink boven de vraagprijs ligt. De beleggers verhuren het huis dan weer voor flinke bedragen om er zelf aan te verdienen.

Dat zorgt ervoor dat goedwillende huizenkopers, zoals starters op de woningmarkt, weinig kans hebben om een huis te kopen. Dat is een probleem omdat ook in Gooise Meren - net als de rest van 't Gooi - sprake is van een 'oververhitte' woningmarkt. Een huis krijgen is sowieso al niet makkelijk, omdat er veel vraag is en weinig aanbod. Daar zit voorlopig ook geen verbetering in.Onze Ambassadeurs