Ministerie VWS gaf onrechtmatig miljarden uit aan coronamateriaal

Geschreven door Redactie

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in 2020 onrechtmatig ruim vijf miljard euro belastinggeld uitgegeven aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Deels kon niet worden aangetoond wat ermee is gebeurd. Het financieel beheer was onder het vereiste niveau, zegt de Algemene Rekenkamer. De Tweede Kamer noemt het een ernstige onvolkomenheid.

De Algemene Rekenkamer stelt dat het ministerie van Volksgezondheid er in 2020, tijdens de coronapandemie, een potje van heeft gemaakt. Het heeft miljarden uitgegeven aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, plastic handschoenen en spatschorten en beademingsapparatuur voor zorginstellingen. Ook is er grote voorraad testmateriaal ingeslagen.

De coronaspullen, die vaak beperkt houdbaar zijn, liggen deels als ijzeren voorraad in magazijnen, schreef minister Van Ark in april aan de Kamer. Hier kan dan in noodgevallen uit worden geput. Maar waar bijvoorbeeld de beademingsapparatuur is gebleven, is onduidelijk. De ontvangstbewijzen voor de levering aan zorginstellingen ontbreken. Ook is niet duidelijk of de aantallen ingekochte coronatesten die de minister betaalde, ook zijn geleverd.


Volgens de Algemene Rekenkamer was in september 2020 al duidelijk dat het financieel beheer wat betreft de bestrijding van de pandemie grote tekortkomingen vertoonde, maar is het ministerie pas begin dit jaar hard aan de slag gegaan om greep te krijgen op de uitgaven. Inmiddels ligt er een verbeterplan van minister Van Ark, dat de rekenkamer heeft goedgekeurd.




Onze Ambassadeurs