Druktemeter Hilversum telt bezoekers, maar zonder privacy aan te tasten

Geschreven door Redactie

De druktemeter in het centrum van Hilversum houdt zich aan alle privacyregels, zegt de gemeente. Ze heeft dat opnieuw laten onderzoeken nadat de gemeente Enschede een privacy-boete kreeg van 600.000 euro voor een vergelijkbaar systeem. De Hilversumse druktemeter functioneert  anders dan het systeem in Enschede, zo is gebleken.

Het onderzoek is direct gestart nadat Enschede de boete van de Autoriteit Persoonsgegevens ontving. De systemen lijken op elkaar, maar er is volgens het college toch een verschil: "Onze druktemeter kent een technische toepassing die privacy van onze bezoekers garandeert en het volgen van bezoekers en bewoners onmogelijk maakt."

Beide systemen gebruiken wifi-signalen om de drukte te meten. Alle telefoons en tablets die in het gebied naar wifi zoeken, ook zonder dat de gebruiker dat merkt, worden geteld en zo wordt de drukte in kaart gebracht.

Het doel van de druktemeter in Hilversum is het inzichtelijk maken van de mate waarop in het centrum gezonde afstand kan worden gehouden in verband met corona. In het onderzoek wordt ook aangegeven dat het systeem verdwijnt zodra de 1,5 meter afstand niet meer nodig is.

In Hilversum werkt de druktemeter sinds oktober vorig jaar. Zeventien wifi-ontvangers in het centrum monitoren continu welke telefoons langer dan een minuut in het centrum signaal uitsturen. Daarmee wordt de drukte op het Marktplein, Groest, Biersteeg, Kerkstraat, Kerkbrink en Keiplein vastgesteld. Ieder uur worden die gegevens gewist. Zo is de inbreuk op de privacy minimaal.


Onze Ambassadeurs