Zonlicht weerkaatsen tegen klimaatverandering: slim of levensgevaarlijk?

Geschreven door Redactie

Wetenschappers van de universiteit van Harvard zouden een experiment doen in Zweden, waarbij ze een luchtballon zouden oplaten om zonlicht tegen te houden.

Dit zou moeten helpen tegen klimaatverandering. Maar onder druk van milieu-organisaties ging dit niet door. Jammer, vindt hoogleraar Herman Russchenberg van de TU Delft. "Je moet klaarstaan met technieken om de aarde af te laten koelen". Hij zei dat op NPO Radio 1.

Om de aarde af te laten koelen, kun je ervoor zorgen dat wolken witter worden, zodat zonlicht weerkaatst wordt, vertelt Russchenberg. "Van onderop voed je de wolken met zeezout, dan krijg je meer wolkendruppeltjes en dan weerkaats je meer zonlicht en dan warmt de aarde minder op. Je kunt ook stofdeeltjes loslaten in de stratosfeer om het zonlicht tegen te houden", zei hij.

Dergelijk onderzoek vindt hij belangrijk omdat we op dit moment nog te weinig doen tegen klimaatverandering. "De kans dat de wereld te warm wordt, neemt verder toe. Als je dan pas gaat starten met onderzoek, ben je te laat. Je moet nu al beginnen, zodat je ze bij de hand hebt."
Collega-hoogleraar Frank Biermann vindt dergelijk onderzoek voelen als een plan B, voor als ander beleid mislukt terwijl klimaatbeleid juist nu eindelijk op de agenda staat. "Ik geloof er echt in dat nu het moment is dat we nu écht door kunnen gaan met klimaatbeleid, met al die toezeggingen van Joe Biden, de Chinezen en de Europese Unie en heel veel andere landen." Het dimmen van de zon zou de energie uit het klimaatbeleid kunnen halen, vreest hij.


Onze Ambassadeurs