Jonge huizenkopers tot 35 jaar bepalen nu de woningmarkt

Geschreven door Redactie

Kopers tussen de 18 en 35 jaar hebben in het eerste kwartaal de ontwikkelingen op de woningmarkt bepaald. Deze groep was bij 60 procent van de transacties de kopende partij. Ook kocht deze groep vaker een woning van meer dan vier ton, blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In deze cijfers lijkt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting een belangrijke rol te spelen. De groep 18- tot 35-jarigen betaalt nu eenmalig geen overdrachtsbelasting om ze meer kans te geven.

Maar het beeld is vertekend, zegt de TU Delft. Het aantal transacties is in het vorige kwartaal immers met 10.000 afgenomen. De groep van 18 tot 35 koopt gemiddeld ongeveer 40.000 woningen per kwartaal, en dat zakte naar 30.000. Maar dit kwartaal is dat gestegen naar 50.000. Gemiddeld is dat ongeveer gelijk. Het effect is dus gemeten over twee kwartalen.

40 procent van de jonge huizenkopers die gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting bestaat uit doorstromers. 'Maar je mag dat maar een keer gebruiken. Het idee van die regeling is dat je niet nog een keer kunt doorstromen als je dat al een keer gedaan hebt. De verwachting is dat het aantal starters dat gebruik maakt van die korting de komende maanden zal oplopen.


Onze Ambassadeurs