Hilversum pakt huisjesmelkers aan

Geschreven door Redactie

Er moeten meer maatregelen komen tegen huisjesmelkers op de lokale huizenmarkt. Hilversum denkt aan een opkoopbescherming waarmee voorkomen moet worden dat ook bestaande huizen in handen vallen van beleggers op de woningmarkt. Dit voornemen komt bovenop de z.g. zelfbewoningsplicht.

Hilversum heeft die plicht vanaf heden. Dat betekent dat kopers van een Hilversums nieuwbouwhuis er voortaan eerst minimaal drie jaar zelf moeten wonen voordat ze het huis kunnen verkopen. Hilversum wil daarmee tegengaan dat gloednieuwe huizen worden opgekocht door huisjesmelkers die het huis als beleggingsobject zien en het daarna voor buitensporige prijzen verhuren.

De maatregel wordt genomen zodat de lokale woningmarkt open kan blijven voor Hilversumse starters en andere woningzoekenden. De woningmarkt zit nu vast, wat het voor Hilversummers moeilijk maakt om een huis te vinden in het dorp. Als de spaarzame nieuwe huizen meteen worden opgekocht door beleggers, helpt dat niet erg.

De zelfbewoningsplicht geldt alleen voor nieuwbouwhuizen. Het is nog niet mogelijk om dezelfde voorwaarden ook te stellen bij de verkoop van al bestaande huizen. Toch kijkt Hilversum of het ook daar wat kan doen om huisjesmelkers en andere beleggers op de huizenmarkt kan tegengaan.

Er wordt gedacht aan een regeling waarmee kan worden bepaald dat koopwoningen niet onderverhuurd mogen worden. Ook dat moet het kopen van huizen door beleggers minder aantrekkelijk maken. Hilversum is met het doorvoeren van een opkoopbescherming nog wel afhankelijk van het Rijk.


Onze Ambassadeurs