Excuses aan turn(st)ers gewenst

Geschreven door Redactie

Er moeten excuses komen voor het leed dat turners tijdens trainingen is aangedaan. Dat stellen onderzoekers in een 400 pagina's tellend rapport in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie. Twee derde van de oud-turners heeft te maken gehad met vernedering, belediging of negatieve kritiek. Ze zeggen voor de groep voor gek te zijn gezet.

Grensoverschrijdend gedrag onder de huidige sporters komt ook voor: de helft van de volwassenen heeft in het afgelopen sportjaar te maken gehad met dwang, chantage of machtsmisbuik, bij minderjarigen is dat 30 procent. 

Vooral het doortrainen met blessures wordt genoemd, maar ook andere vormen van mentaal geweld, zoals het niet mogen geven van een eigen mening. Meisjes spraken vaker over grensoverschrijdend gedrag in de gymsport dan jongens.

Volgens de onderzoekers heeft de Koninklijke Nederlandse Gymanstiekunie (KNGU) nu te weinig grip op 900 aangesloten clubs, waar trainers vaak de dienst uitmaken.

Een beperkt aantal oud-sporters zegt ook slachtoffer te zijn geworden van seksueel geweld. In één geval ging het om een gastouder, andere keren om een medisch professional en een enkele keer werd een trainer genoemd, zo stellen de onderzoekers.Onze Ambassadeurs