RVS wil suikertaks en lager BTW-tarief voor groente en fruit

Geschreven door Redactie

De overheid moet meer doen om ongezond eetgedrag tegen te gaan en gezonde keuzes bevorderen. Daarvoor pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Men wil dat er een verbod komt op reclame voor ongezond voedsel. De raad stelt verder voor om de btw op gezond eten zoals groente en fruit te verlagen en een suikertaks in te voeren.

Gemeenten moeten de bevoegdheid krijgen om fastfoodrestaurants en snackbars te weren om een gezondere leefomgeving te bevorderen. Om de achterstanden op het gebied van gezondheid aan te pakken zou een investering van 2 procent van het budget van het ministerie van Volksgezondheid al een goed startbudget opleveren. Dan heb je al ruim 1,7 miljard euro.

De RVS wil ook dat er een wettelijke verplichting komt voor het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Er zou een ondergrens moeten worden vastgesteld op gezondheidsgebied.

De gezondheidsachterstanden hangen samen met maatschappelijke problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden en een ongezonde leefomgeving. De coronacrisis heeft dat allemaal niet verbeterd.

Onze Ambassadeurs