Record: Ruim 84.000 huizen zijn 1 miljoen+ waard

Geschreven door Redactie

Het aantal miljoenenwoningen in ons land is vorig jaar gestegen met meer dan 40 procent. Nooit eerder was dit percentage zo hoog. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. Het turfde in 2019 60.000 miljoenenwoningen. Vorig jaar waren dat er al 84.400.

De belangrijkste oorzaak is de algemene huizenprijsontwikkeling in Nederland. Huizen werden gemiddeld zo'n 10 procent duurder. Eind vorig jaar waren Nederlandse woningen zo'n 60 procent meer waard dan eind 2013.

Vooral in de grote steden buiten de Randstad zijn er veel miljoenenwoningen bijgekomen. In Tilburg en Eindhoven steeg het aantal met meer dan 70 procent, in Zwolle zelfs met 92 procent.

Steden als Leeuwarden en Lelystad kregen er twee keer zoveel woningen bij van 1 miljoen. Die stijging geeft wel een vertekend beeld, omdat het totale aantal miljoenenwoningen daar nog erg laag ligt.

Het aantal miljoenenwoningen in Amsterdam en Rotterdam steeg met slechts 20 procent; in Den Haag en Utrecht was de toename nog wel aanzienlijk: 50 procent.Onze Ambassadeurs